Private communities Curaçao

private Housing with shared ammenities

Juliandorp & Sint Sebastiaan, CW | 2023 | study | housing, collective amenities, sustainable living | new build | project developer


Voor twee locaties op het eiland Curaçao is er een verkenning gedaan voor de ontwikkeling van een tweetal woonprojecten. Betaalbare woningen met collectieve voorzieningen, bedoelt voor de eilandbewoners.

De kavel op locatie ‘Sint Sebastiaan’ is onderdeel van een reeks percelen langs een ontsluitingsweg tussen twee dorpen. De kavel is gelegen op een voormalig plantage en beslaat ruim 10.000 m2. Het voorstel voor deze locatie betreft een collectief van circa 13-16 tweelaagse urban villa’s die genesteld zijn in de reeds aanwezige natuurlijke begroeiing en in het ecosysteem van de heuvelrug.

Door de pluriforme oriëntatie te kiezen ontstaat een luchtige en speelse inpassing in de collectieve parkachtige omgeving. De villa’s hebben een privé buitenruimte in de vorm van een lommerrijke patio. Bovendien is op de tweede verdieping een compact dakterras aanwezig, van waaruit het uitgestrekte landschap zich ontplooit, en met zicht op de oceaan. De woningen zijn circa 130m2 groot. Parkeren vindt direct voor de woning plaats.

De kavel op locatie ‘Julianadorp’ is onderdeel van een wijk van Willemstad, centraal gelegen op het eiland. De wijk kenmerkt zich door vrijstaande (’twee-onder-een-kap’) woningen van 1 à 2 bouwlagen, met privétuinen en zwembaden. Naast de kavel zijn een aantal schoolgebouwen gevestigd. Julianadorp werd ontwikkeld als de wijk voor huisvesting van de directie en het hogere personeel van de raffinaderij van Shell. Het kavel betreft twee percelen met onder andere tennisbanen, en beslaat een oppervlakte van bijna 11.000 m2.

Het voorstel voor deze locatie betreft circa 27 voornamelijk geschakelde twee-laagse woningen die samen een besloten hof vormen. Daarmee ontstaat een groene oase met collectieve voorzieningen voor de bewoners, zoals een tuin, een tennisbaan en een zwembad. De woninggrootte varieert van circa 100m2 tot 120m2. De ontsluiting vindt plaats via een brede houten vlonder aan de hof. De vlonder doet tevens dienst als buitenruimte. Iedere woning heeft daarnaast een privé buitenruimte in de vorm van een schaduwrijke patio. Het parkeren vindt plaats op de voorhof, direct ontsloten aan de weg.