Harbour area development

A social learning and working space

rotterdam, NL | 2022 – | study | workshops, community building, talent development | transformation & new build | public


De locatie Waalhaven/ Sluisjesdijkpier markeert het scharnierpunt tussen wijk en haven, tussen wonen en werken. Dit maakt het in potentie een geschikte plek voor een sociaal ontwikkelbedrijf; dichtbij de doelgroep en met mogelijkheid voor samenwerking met bedrijven.

De Waalhaven is gelegen binnen de ring van Rotterdam, voorziet in operationele overslagvoorzieningen, en vormt tevens een plek voor logistieke, industriële, maritieme en zakelijke dienstverlening, en de lichte en maritieme industrie. De Sluisjesdijk is ca. 1,7 km lang en kenmerkt zich door de aanwezigheid van zowel kleine garagebedrijven als grote productiehallen, alsmede door de aanwezigheid van eenmanszaken tot internationale bedrijven.

Het sociaal ontwikkelbedrijf moet de gebruikers een gevoel van trots geven: een fijne werkomgeving met een eigen identiteit. De belangrijkste ruimtevraag betreft afdelingen voor beschut werken. Beschut werken wordt hierin niet alleen belangrijk gevonden vanuit sociaal perspectief (een sociaal veilige werkomgeving), maar ook vanuit het oogpunt van fysieke veiligheid. Het is dus van belang dat de werkplaatsen voldoende afgeschermd zijn. Het is mogelijk dat afdelingen gerund worden door partnerbedrijven.

Ondersteunend aan de werkplaatsen zijn de les- en bespreekruimten, voorzieningen voor specifieke trainingen, en een loket voor maatschappelijke hulp en ondersteuning. Daarnaast moet de locatie dienst doen als verzamelplaats voor werk op locatie: een plek om te “landen” voordat de werkdag begint, om samen te lunchen en om de dag af te sluiten.

Door publiek toegankelijk programma toe te voegen wordt de locatie meer met de wijk verbonden. Een wijkkeuken en kringloopwinkel zijn voorbeelden van programma dat kan bijdragen aan zichtbaarheid, toegankelijkheid en verbinding.

De locatie biedt voldoende logistieke ruimte voor laden en lossen, een groene buitenruimte bijvoorbeeld in de vorm van een voedseltuin is wenselijk. Dit laatste zowel in de functie als werkervaringsplek , maar ook om een prettige en gezonde werkomgeving te creëren.